Na Filozofskom fakultetu otvorena izložba i održana tribina povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

.Prostori današnje Bosne i Hercegovine u vrijeme prethistorijskog i antičkog razdoblja“ naziv je izložbe koja je povodom Dana nezavisnosti naše domovine organizirana na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Izložbu je, u saradnji sa studentima i studenticama Odsjeka za historiju, pripremila docentica Mersiha Imamović.

 

Autorica izložbe istakla je da je ista posvećena Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, "jer njena prošlost počinje u prethistorijskom razdoblju (prije sto hiljada godina), i nastavlja se u antičkom, odnosno rimskom (od I do VII st.), kada je na bosanskohercegovačkim prostorima u potpunosti zaživjela velika rimska civilizacija, o kojoj nam govore brojna svjedočanstva, a neka od njih su predstavljena ovom izložbom".

Isti dan je, povodom Dana nezavisnosti, na Filozofskom fakultetu održana i tribina "Značaj referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine - 27. godina poslije", na kojoj je govorio asistent i student II ciklusa Odsjeka za historiju, Amir Krpić, te studenti I ciklusa istog studija, Varisa Junuzović i Suljo Arifović. Koordinator organizacije tribine bio je mr.hist. Semir Hadžimusić, student III ciklusa studija. Moderatorica tribine bila je studentica Azra Lejlić, a moderatorica izložbe mr.žurn. Amela Delić.

Pogledajte VIDEO PRILOG FEDERALNE TV

 Više informacija i na http://ff.untz.ba/index.php?page=V_21_2019