Održana radionica na temu "Značaj kulturno-historijske baštine u izgradnji i očuvanju identiteta države i naroda"

Dana 12. marta 2019. godine u prostorijama Filozofskog fakulteta u Tuzli održana je radionica na temu "Značaj kulturno-historijskog naslijeđa u izgradnji i očuvanju identiteta države i naroda". Radionica je upriličena za učenike osnovnih i srednjih škola, koji su imali priliku vidjeti i slušati o jednom dijelu bogatog kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Radionici su prisustvovali učenici Osnovne škole Novi Grad, Gimnazije Meša Selimović i Gimnazije Ismet Mujezinović. Oni su imali priliku najprije se upoznati sa izložbom "Prostori današnje Bosne i Hercegovine u vrijeme prethistorijskog i antičkog razdoblja", koju je organizovala doc. dr. Mersiha Imamović sa studentima prvog ciklusa studija na Odsjeku za historiju. 

Nakon izložbe je predavanje održao prof. dr. Izet Šabotić sa Odsjeka za historiju. Na predavanju je dat pregled kulturne historije Bosne i Hercegovine, odnosno najznačajnijih kulturnih spomenika koji su sačuvani u Bosni i Hercegovini, a koji potiču iz prethistorijskog doba, preko antičkog, srednjovjekovnog, osmanskog, austrougarskog i jugoslavenskog doba bosanskohercegovačke historije. Učenici su također imali priliku provjeriti svoje znanje o kulturnoj historiji Bosne i Hercegovine, odnosno njenom kulturno-historijskom blagu.

PSX 20190312 160123