Predavanje prof. dr. Adnana Jahića u sklopu manifestacije "100 godina od smrti reisa Mehmeda Teufika Azabagića"

Vjersko-kulturna manifestacija „100 godina od smrti reisa Mehmeda Teufika Azabagića" održana je u srijedu, 13. marta 2019. godine u Tuzli. Na otvaranju manifestacije prisutnima su se obratili dr. Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja i dr. Ekrem Tucaković, šef Odjela za visoko obrazovanje i kulturu Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta. Manifestaciju povodom stotinu godina od smrti jednog od naših najuglednijih alima iz prošlosti je otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Predavanjem o temi Svijet reisa Azabagića-Bosna i Hercegovina na razmeđu XIX i XX stoljeća, na Filozofskom fakultetu u Tuzli održao je prof. dr. Adnan Jahić, a izložbu rukopisa i djela reisa Azabagića pod naslovom„Stogodišnjica smrt Mehmeda Teufika Azabagića", autora mr. Osmana Lavića i mr. Mehe Manjge, otvorio je dr. Sead Seljubac, predsjednik Upravnog odbora Instituta za društvena i religijska istraživanja.

Na promociji knjige Reis Mehmed Teufik Azabagić govorili su prof. Mustafa Spahić i mr. Osman Lavić, a mr. Sumejja Ljevaković-Subašić predstavila je knjigu koja je nedavno objavljena na engleskom jeziku Grand Mufti Mehmed Teufik Azabagić and his Risala on Hijra. Prikazan je i kratki dokumentarni film Reis Mehmed Teufik Azabagić, koji je rađen u produkciji Media Centra IZ-e, a hor MIZ Tuzla premijerno je izveo kasidu o reisu Azabagiću.

Manifestaciju je organizirao Institut za društvena i religijska istraživanja, uz podršku Muftijstva tuzlanskog. Organizaciju manifestacije su podržali i Uprava za vjerske poslove Rijaseta, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Media centar IZ-e, Gazi Husrev-begova biblioteka, Behram-begova medresa, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, biblioteka „Behram-beg" i Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli.

Video izvještaj o manifestaciji