Boravak studenata Odsjeka za historiju na Univerzitetu Primorska u Kopru

Studenti Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i doc. dr. Mersiha Imamović, učestvovali su u Međunarodnoj ljetnoj školi muzeologije na Fakultetu za humanističke studije Univerziteta Primorska u Kopru (Slovenija), od 27. do 31. maja 2019. u organizaciji Fakulteta za humanističke studije Univerziteta Primorska, Foruma slovenskih kultura, ICOM-a Slovenija, Centra za kreativnost i Muzeja arhitekture i dizajna. Trinaestu Međunarodnu ljetnu školu otvorila je prof. dr. Irena Lazar, dekanica Fakulteta za humanističke studije. 

 

 

 

Tijekom ljetne škole svi studenti (iz Portugala, Kolumbije, Italije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, kao i studenti Odsjeka za historiju iz Tuzle), te predavači i učesnici iz regiona, ali i šire, upoznali su se sa kulturno-historijskom baštinom Kopra i Pirana, čije arheološke lokalitete, muzeje i druge znamenitosti su posjetili, s prigodnim predavanjima.

 

            

 

 

Predavanja posvećena muzejima i muzeologiji, otvorila su brojne rasprave i diskusije, kao i nekoliko radionica, što je sve zajedno naglasilo veliku važnost muzeja u svakodnevnom društvenom i kulturnom životu. Budući da u Bosni i Hercegovini ne postoji Odsjek ili Katedra za muzeologiju, učešće studenata Odsjeka za historiju u pomenutoj školi doprinijelo je njihovom unapređenju u ovoj oblasti i sagledavanju šire evropske perspektive muzeja i muzeologije  - istakla je doc . dr. Mersiha Imamović.

 

 

Na sudjelovanju u Međunarodnoj ljetnoj školi učenici su ostvarili sljedeće impresije:

Nermina Bikić:  Međunarodna ljetna škola muzeologije je jedno lijepo iskustvo u kojem smo imali priliku naučiti mnoge korisne stvari. Predavanja u kojima se znanje i kreativnost susreću, proširuju naše aspekte i omogućuju nam upoznavanje različitih misli i ideja unutar muzejskih aktivnosti. Predavači su nas upoznali s radom nekoliko muzeja u Europi i naglasili važnost istog za baštinu određenih društvenih i teritorijalnih područja .

 

 

 Matej Divković:  Na Međunarodnoj ljetnoj školi muzeologije otkrio sam da muzeji nisu samo utočište naše kulturne i povijesne baštine, nego i da igraju važnu ulogu u novije vrijeme. Muzeji postaju kulturni centri svojih zajednica i stoga moraju pronaći način da se povežu sa zajednicama u kojima se nalaze, te ih moraju uključiti u svoje aktivnosti. Također, oni (muzeji) moraju zagovarati pozitivne promjene i suočiti se s problemima u društvu.

 

 

 

Sedin Bedak:  Međunarodna  ljetna škola muzeologije iskustvo je koje ću zauvijek pamtiti. Posjetili smo lijepu Sloveniju, upoznali divne ljude i naučili puno, a što je najvažnije - da muzeji moraju biti kulturno središte svake zajednice i budućnost tradicije. Nadam se da smo predstavili našu sposobnost i stanje u prekrasnom svjetlu. Također se želim zahvaliti profesorici Mersihi Imamović i profesoru Begi Omerčeviću, što su nam omogućila da sudjelujemo u ovom zaista nezaboravnom, međunarodnom događaju.

 

 

 

 

 

 

 

 

Amina Parlic:  Nakon predavanja posvećenih muzejima i muzeologiji, imali smo priliku čuti iskustva izlagača koji već dugi niz godina rade u muzejima diljem Europe. Predavači su nas upoznali s projektima u kojima su muzeji sudjelovali u protekloj godini, pa smo naučili o širokom rasponu muzejskih djelatnosti, te da je potrebno da se muzej uključi u sva pitanja koja su u njenoj domeni, unutar zajednice u kojoj se nalazi.

 

 

 

 

     

 

Svi studenti koji su sudjelovali na Međunarodnoj ljetnoj školi dobili su certifikate u vrijednosti od 3 ECTS boda.

Zahvaljujemo organizatorima na njihovoj suradnji!
Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Tuzli