Održana promocija knjige "Nacija i teror"

 U četvrtak, 20. februara 2020. godine u   prostorijama Filozofskog fakulteta u Tuzli održana je promocija knjige Nacija i teror: Djelatnost nacionalističkih organizacija u Bosni i Hercegovini (1921-1929), autora dr. Salkana Užičanina.

Na promociji su govorili prof. dr. Husnija Kamberović sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Adnan Jahić sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u ulozi promotora, doc. dr. Mershiha Imamović u ulozi moderatora, te sam autor.

Na promociji je istaknut značaj ove knjige za razvoj bosanskohercegovačke historiografije, budući da se u njoj autor bavio temama koje su do sada jako malo obrađivane u historiografiji. Iako je vremenski period na koji se knjiga odnosi prošao prije skoro jednog stoljeća, sadržajno je ona aktuelna i za današnje vrijeme, jer su ideološke postavke i njihova argumentacija prilično slične onima koje su i danas u upotrebi. Istaknuto je također kako su nacionalističke organizacije, iako formalno nezavisne, zapravo bile ogranci vodećih političkih stranaka tog doba. 

Video prilog RTV7 Tuzla o promociji knjige možete pogledati ovdje.

 20200220 150328