Održana radionica "Bosna i Hercegovina: 1992-1995"

viber image 2020-02-28 12-22-12 Danas je na Odsjeku za historiju održana radionica "Bosna i Hercegovina 1992-1995: Analiza udžbenika historije po različitim nastavnim planovima i  programima u Bosni i Hercegovini". 

 Radionica je organizovana povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i   Hercegovine. Organizatori radionice su studenti IV godine Odsjeka za historiju u   saradnji sa nastavnim osobljem. Radionici su prisustvovali učenici Gimnazije   "Meša Selimović" Tuzla, Opće gimnazije Katoličkog školskog centra "Sv. Franjo"   Tuzla i Behram-begove medrese u Tuzli. 

 Na radionici je bilo riječi o tome kako je period od 1992. do 1995. godine   predstavljen u tri udžbenika po tri različita nastavna plana i programa:   bosanskohercegovačkom, srbijanskom i hrvatskom.

Radionicu su priredili studenti IV godine, poimenice: Sedin Bedak, Nermina Bikić, Ahmed Delić, Ahmed Hadžić, Eldar Haračić, Esad Mandžić, Ševal Odobašić i Amina Parlić, te asistent Amir Krpić, uz podršku nastavnog osoblja Odsjeka za historiju.
Uvodno izlaganje na temu Referendum za nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine održala je Nermina Bikić, nakon čega se pristupilo radu po grupama, kroz koji su studenti i učenici analizirali udžbenike po utvrđenim smjernicama. Ostalim prisutnima su za to vrijeme predstavljene najvažnije činjenice vezane za referendum i proces sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Također, učenici su putem anonimne ankete imali priliku pokazati svoje znanje o najvažnijim pitanjima iz navedenog perioda. 

Potom se pristupilo izlaganju zaključaka usvojenih tokom grupnog rada, te otvorenoj diskusiji o određenim pitanjima vezanim za Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine, sa posebnim akcentom na to kako je taj period predstavljen u udžbenicima historije. 

Na kraju su se prisutnima obratili prof. dr. Sead Selimović, voditelj Odsjeka za historiju, zatim prof. dr. Izet Šabotić i doc. dr. Mersiha Imamović, iskazavši svoje zadovoljstvo organizacijom radionice i skrenuvši pažnju na neka važna pitanja na koja treba obratiti pažnju.

Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!