Posjeta memorijalnim centrima u Bratuncu i Potočarima

potocari0704bU ponedjeljak 6.4.2015. godine studenti Filozofskog fakulteta Tuzla, učenici Gimnazije "Ismet Mujezinović", Osnovne škole "Tinja" i OŠ "Vladislav Skarić" Sarajevo (Edukativni centar "Nova Kasaba") sa profesorima i nastavnicima u ukupnom broju oko 250 posjetili su Memorijalni kompleks Bratunca i Memorijalni kompleks u Potočarima. Organizatori posjete već desetu godinu bili su studenti IV godine odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u koju su se aktivno uključili i predstavnici Unije studenata Filozofskog fakulteta Tuzla.

U sklopu posjete organizovan je prigodan program na kojem su se prisutni studenti, učenici, profesori i nastavnici kroz historijske časove upoznali o historijatu područja Bratunca i Srebrenice a posebno sa dvadesetogodišnjicom stradanjima bošnjačkog stanovništva od jula 1995. godine. potocari0704dPrisutnima su se obratile majke stradalih Bratunčana i Srebreničana, svjedoci događaja Bratunca i Srebrenice od 1992. do 1995. i osobe koje su radile na ekshumacijama primarnih i sekundarnih grobnica.

Učenici i studenti su kao i ranijih godina posjetili i najugroženije porodice Srebrenice kojima su podijelili prigodne pakete. Nakon toga nastavili su put do Srebrenice u kojoj su kroz slobodne aktivnosti posjetili muzejsku postavku i obišli srednjovjekovni grad.