Promovisana knjiga „Vrijeme izazova – Bošnjaci u prvoj polovini XX stoljeća“ autora dr.sc. Adnana Jahića

Vrijeme-izazovaNa Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice za grad Zagreb i Zagrebačku županiju i Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli 15. aprila 2015. promovirana je knjiga prof. dr. sc. Adnana Jahića „Vrijeme izazova – Bošnjaci u prvoj polovini XX stoljeća“.

O knjizi u ulozi promotora govorili su istaknuti profesori i poznavaoci povijesti: prof. dr. sc. Sead Selimović, prof. dr. sc. Šaćir Filandra i dr. sc. Zlatko Hasanbegović, kao i sam autor knjige prof. dr. sc. Adnan Jahić. Moderator promocije bio je Dževad Jogunčić, dipl.ing., koji je i urednik ove knjige.

 

Knjigu su izdali Bošnjačka nacionalna zajednica Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića Sarajevo i Naučnoistraživački institut Ibn Sina.

r. Sead Selimović sa Filozofskog fakulteta u Tuzli rekao je o ovom djelu da ono oslikava različite izazove na mukotrpnom putu ukupnog razvoja Bošnjaka u XX stoljeću.

“Ovo značajno djelo je osnova cjelovitog istraživanja historije Bošnjaka u najtežem periodu za njih. Ovaj znanstveni rad, koji je pred nama, obogaćen je sa 1079 fusnota uz selekciju i upotrebu brojnih historijskih izvora i kritiku istih, što ga čini posebno važnim i utemeljnim.” – kazao je u svom izlaganja dr. Selimović.

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Šaćir Filandra je ovom prilikom istakao značaj djela i znanstvenog opusa po kojem je dr. Jahić prepoznatljiv. Dr. Filandra je naglasio da se u toku čitanja ove knjige da uočiti da su Bošnjaci muslimani od apsolutne ništice došli do najbolje pozicije koju su ikada imali.

Ovom knjigom dr. Jahić je napravio jedan korak dalje, dopunivši i doradivši svoje naučne radove koje je sabrao i objavio u vidu knjige. Ovom knjigom autor se potvrdio kao neupitni autoritet političke, društvene i vjerske historije Bošnjaka novijeg doba.” – istakao je dr. sc. Zlatko Hasanbegović, iz  Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar” Zagreb.

Na samom kraju promocije obratio se i autor dr. Adnan Jahić svojim govorom, u kome je naveo da je ovom knjigom želio iznova staviti fokus na čvorišna pitanja politike, nacije, nacionalizma, manipulacije, nasilja, elita, ne težeći da ispriča konačnu priču, sa osnovnom namjerom da iznese činjenice do kojih je došao ali i da ukaže na potrebu za novim istraživanjima savremene bosanskohercegovačke i bošnjačke historije. Autor je ukazao na potrebu demistifikacije historije i ideološki rasterećenog pisanja o prošlim događajima i ličnostima.