ODRŽANA RADIONICA ZA PROFESIONALCE IZ SEKTORA KULTURE I KULTURNE BAŠTINE U SKLOPU PROJEKTA BIHERIT

Dana 08.05.2014. Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli bio je domaćin u radionici iz sektora kulture i kulturne baštine u okviru Tempusovog BIHERIT projekta čiji su partneri: Univerzitet u Sarajevu (Bosna i Hercegovina) – koordinator, Univerzitet u Ljubljani (Slovenija), Univerzitet u Primorskoj (Slovenija), Univerzitet u Beču (Austrija), Univerzitet u Kembridžu (Velika Britanija), Slobodni univerzitet u Berlinu (Njemačka), Univerzitet u Banja Luci (Bosna i Hercegovina), Zavičajni Muzej u Travniku (Bosna i Hercegovina), Muzej Kozara u Prijedoru (Bosna i Hercegovina), Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine (Bosna i Hercegovina) i Univerzitet u Tuzli (Bosna i Hercegovina).

 

Tempusov projekat BIHERIT, čiji su ciljevi zaštita kulturne baštine / naslijeđa, kroz historiju umjetnosti, muzeje, i promovisanje kulturne baštine, značajno je doprinio  afirmaciji Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Također je ostvario značajnu edukativnu dimenziju kada su u pitanju studenti Odsjeka za historiju, kroz predavanja u oblasti baštine, muzeologije i turizma, od strane kolega sa Univerziteta u Primorskoj i Ljubljani.
U sklopu BIHERIT-ovog projekta, naši studenti dobili su mogućnost praktičnog sudjelovanja u oblasti arheologije kroz arheološke škole u Dželilovcu (Travnik) i Zaketuši (Srebrenik). Zahvaljujući ovom Projektu, dva studenta Odsjeka za historiju dobili su stipendiju za odlazak na jedan od partnerskih Univerziteta u trajanju od mjesec dana, i upravo borave na Univerzi u Ljubljani.

Vjerujemo da će se saradnja našeg Odsjeka i svih partnera nastaviti i u budućnosti, što kroz projekte, što kroz svaki drugi vid saradnje. Stoga se svi nastavnici i asistenti Odsjeka za historiju zahvaljuju Tempusu i svim partnerima.