Posjeta studenata i učenika memorijalnim centrima u Bratuncu i Potočarima

DSC 0254U srijedu 6.4.2016. godine studenti odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Tuzla organizovali su 11 posjetu memorijalnim centrima u Bratuncu i Potočarima kako bi odali počast žrtvama koji su ubijeni na ovom području u ratnom periodu od 1992-1995. godine.  Kao i svake godine, veliku podršku ovoj posjeti pružaju i učenici Gimnazije "Ismet Mujezinović" koji također učestvuju u dijelu programa. Osim Gimnazije Ismet Mujezinović učestvovala su djeca iz osnovnih škola "Tinja", "Podorašje" i OŠ "Vladislav Skarić" Sarajevo (Edukativni centar "Nova Kasaba") uz profesore i nastavnike u ukupnom broju oko 250. Na navedenoj posjeti memorijalnim centrima učestvovali su i studenti odsjeka Filozofskog fakulteta odsjeka za bosanski jezik i književnost, filozofije i sociologije, predškolskog odgoja kao i jedan dio studenata sa Tehnološkog i Ekonomskog fakulteta u Tuzli.

DSC 0302DSC 0316

DSC 0324U sklopu posjete organizovan je prigodan program na kojem su prisutni studenti, učenici, profesori i nastavnici kroz historijske časove mogli čuti o historijatu područja Bratunca i Srebrenice a posebno o stradanjima bošnjačkog stanovništva od tokom jula 1995. godine. Prisutnima su se obratile majke stradalih Bratunčana i Srebreničana, kao i osobe koje su radile na ekshumacijama primarnih i sekundarnih grobnica.

Učenici Gimnazije "Ismet Mujezinović" sa studentima historije su kao i ranijih godina posjetili najugroženije porodice Srebrenice kojima su podijelili prigodne poklone. DSC 0333Nakon toga prisutni su u nekadašnjoj fabrici akumulatora u kojoj su bile smještene protjerane civilne žrtve Srebrenice imali priliku pogledati spomen sobu stradalih a potom pogledati i dokumentarni film na istu temu.

Sve navedeno studenti historije realizuju u sklopu svojih redovnih aktivnosti iz predmeta metodika nastave historije uz mentorstvo predmetnog nastavnika prof. dr. Senaida Hadžića i višeg asistenta mr.sc. Alena Salihovića.