Stručna ekskurzija za studente treće i četvrte godine historije– obilazak kulturno-historijskog naslijeđa Zvornika i okoline

DSC 0423U četvrtak 19. 5. 2016. godine, u organizaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, obavljena je jednodnevna stručna ekskurzija – obilazak kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Zvornika i okoline.

U sklopu obilaska, u kojem su pored uposlenika Zavoda učestvovali i studenti sa Odsjeka historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli te nastavnici iz osnovnih škola inače članovi Međunarodnog udruženja Interaktivne otvorene škole Tuzla (MIOS), uz čiju saradnju je ekskurzija i organizovana, posjećeno je više značajnih kulturno-historijskih lokaliteta na Općini Zvornik. Posjeta je započela obilaskom turbeta Hasana Kaimije, nakon čega se mnogobrojna ekipa uputila na zvorničku tvrđavu – Gornji grad.

DSC 0278DSC 0380

Na oba lokaliteta prikladne referate o istima pročitali su studenti historije, kao i prof. Mustafa ef. Muharemović, predsjednik medžlisa IZ Zvornik. Posjećeni su i vjerski objekti – Hadži Mahmutova (Rijeka) džamija, gdje su studenti ponovo izložili svoje referate, kao i Crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, u kojoj je vjeroučitelj Davor Arnaut održao izuzetno kvalitetno predavanje o historijatu crkve.

DSC 0280Uz asistenciju Rajka Avramovića, voditelja Zavičajne zbirke i dugogodišnjeg istraživača Zvornika i okoline, posjećeni su i sljedeći lokaliteti: kuća Jovičića, sagrađena u austrougarskom periodu, zgrada stare bolnice, Andraševa vila, ostaci srednjovjekovne franjevačke crkve, odnosno džamije Fethije, te stara bosanska kuća Hadžigrahića. Avramović je održao i kraća predavanja o svakom od pomenutih lokaliteta.

Još jedan lokalitet obuhvaćen ovom stručnom ekskurzijom bilo je Zvorničko jezero, odnosno naselje Divič, a posljednja stanica obilaska bila je džamija na stijeni Kušlat u naselju Pahljevići. Ulogu domaćina i vodiča uskim šumskim putem koji vodi do džamije preuzeo je Rahman Abidović iz Pahljevića.

Sve slike sa ekskurzije pogledati na linku: https://www.dropbox.com/s/1qkmdy1g06p5va7/Strucna%20ekskurzija%20zvornik%2019-5-2016-dim2200%20-%20Copy.zip?dl=0