Arheološka istraživanja starog puta na Konjuhu

Univerzitet u Tuzli provodi projekt "Rekognosciranje starog puta (kaldrme)“ na planini Konjuh što je od iznimnog značaja za Federaciju BiH. Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH, a započela su istraživanja kako na terenu, tako i kabinetski rad. 

- Terenski rad odnosno hodološka istraživanja sastoje se od utvrđivanja stare trase puta i intervjuiranja obližnjeg lokalnog stanovništva u selima u općini Kladanj. Kabinetski rad obuhvata istraživanje relevantne naučne literature, lokalnih monografija, starih putopisa iz Osmanskog perioda, starih karata... - kaže u razgovoru za Fenu profesorica na Odsjeku za historiju na Univerzitetu u Tuzli doc. dr Mersiha Imamović.

Opširnije...

Studiraj historiju!

Opširnije...

Održana radionica "Bosna i Hercegovina: 1992-1995"

viber image 2020-02-28 12-22-12 Danas je na Odsjeku za historiju održana radionica "Bosna i Hercegovina 1992-1995: Analiza udžbenika historije po različitim nastavnim planovima i  programima u Bosni i Hercegovini". 

 Radionica je organizovana povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i   Hercegovine. Organizatori radionice su studenti IV godine Odsjeka za historiju u   saradnji sa nastavnim osobljem. Radionici su prisustvovali učenici Gimnazije   "Meša Selimović" Tuzla, Opće gimnazije Katoličkog školskog centra "Sv. Franjo"   Tuzla i Behram-begove medrese u Tuzli. 

 Na radionici je bilo riječi o tome kako je period od 1992. do 1995. godine   predstavljen u tri udžbenika po tri različita nastavna plana i programa:   bosanskohercegovačkom, srbijanskom i hrvatskom.

Opširnije...

Održana promocija knjige "Nacija i teror"

 U četvrtak, 20. februara 2020. godine u   prostorijama Filozofskog fakulteta u Tuzli održana je promocija knjige Nacija i teror: Djelatnost nacionalističkih organizacija u Bosni i Hercegovini (1921-1929), autora dr. Salkana Užičanina.

Na promociji su govorili prof. dr. Husnija Kamberović sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Adnan Jahić sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u ulozi promotora, doc. dr. Mershiha Imamović u ulozi moderatora, te sam autor.

Opširnije...

NAJAVA: Promocija knjige dr. Salkana Užičanina

promocija salkan1 U prostorijama Filozofskog fakulteta biće održana promocija knjige dr. sc. Salkana   Užičanina, dugogodišnjeg saradnika na Odsjeku za historiju. 

 Riječ je o knjizi Nacija i teror: Djelatnost nacionalističkih organizacija u Bosni i Hercegovini (1921-1929), objavljena u Tuzli 2019. godine. 

 Na promociji će govoriti promotori prof. dr. Husnija Kamberović i prof. dr. Adnan Jahić, dok   će moderator biti doc. dr. Mersiha Imamović. 

 Promocija će biti održana u amfiteatru A2 Filozofskog fakulteta u četvrtak, 20. februara   2020. godine sa početkom u 14 sati. 

 Svi ste dobrodošli!