Arheološka istraživanja na Konjuhu

 Bh. istraživači otkrili su cestu iz rimskog doba koja se s prijevoja stara Karaula, na putu Sarajevo - Tuzla, pružala jugoistočnim obroncima planine Konjuh i silazila u Kladanj. Projekt je realiziran u organizaciji Univerziteta u Tuzli.

Od juna do septembra 2020. godine obavljena je prva faza istraživanja starih putnih komunikacija na planini Konjuh. Projekat je realiziran u organizaciji Univerziteta u Tuzli.
Otkrivena je cesta iz rimskog doba koja se sa prijevoja stara Karaula, na putu Sarajevo-Tuzla, pružala jugoistočnim obroncima planine Konjuh i silazila u Kladanj. Na više mjesta naišlo se na njene dijelove čiji je kaldrmisani kolnik skoro u potpunosti ispreturan. U puno slučajeva ostao je samo trag trase. U cjelosti ili djelimično, i to u veoma dobrom stanju, sačuvani su tragovi na lokalitetima Dobra Voda i Vojnik.

 

 

Opširnije...

Odbrana magistarskog rada

 Dana 06.11.2020.godine na Odsjeku za historiju odbranjen je završni magistarski rad pod nazivom „Stećci na području općina Kalesija, Sapna i Teočak i njihov značaj za istraživanje historije srednjovjekovne bosanske države" kandidata Samira Halilovića.

 

 

 

 

 

Opširnije...

Prijem brucoša 2020/21.

Poštovani brucoši,

Pozivamo vas na prvi sastanak i nastavu u ponedjeljak, 12. oktobra 2020, prema priloženom rasporedu. Pri ulasku u zgradu studentima se mjeri temperatura i oni obavljaju dezinfekciju obuće i ruku. U zgradi je obavezno nošenje maske koja prekriva usta, nos i bradu te održavanje fizičkog razmaka. Na hodnicima se ne smije zadržavati. Studenti s bilo kakvim novonastalim respiratornim smetnjama ili temperaturom ne dolaze na fakultet, nego o nedolasku obavještavaju voditelje odsjeka. Kontakti voditelja su dostupni na web stranici fakulteta. Sve ostale upute studenti će dobiti od svojih voditelja taj dan na prvom sastanku.

Opširnije...

Arheološka istraživanja starog puta na Konjuhu

Univerzitet u Tuzli provodi projekt "Rekognosciranje starog puta (kaldrme)“ na planini Konjuh što je od iznimnog značaja za Federaciju BiH. Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH, a započela su istraživanja kako na terenu, tako i kabinetski rad. 

- Terenski rad odnosno hodološka istraživanja sastoje se od utvrđivanja stare trase puta i intervjuiranja obližnjeg lokalnog stanovništva u selima u općini Kladanj. Kabinetski rad obuhvata istraživanje relevantne naučne literature, lokalnih monografija, starih putopisa iz Osmanskog perioda, starih karata... - kaže u razgovoru za Fenu profesorica na Odsjeku za historiju na Univerzitetu u Tuzli doc. dr Mersiha Imamović.

Opširnije...

Studiraj historiju!

Opširnije...