Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine


U utorak, 28. februara 2023. godine, u organizaciji našeg Odsjeka prigodnim sadržajima obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Ovim povodom predavanje na temu "Zašto nam je važna historija? Bosne i Hercegovina u suton prve i druge jugoslavenske države" održao je prof. dr. Adnan Jahić.
Da bismo razumjeli aktuelne političko-društvene i nacionalne odnose u BiH i regionu, ali i šire, moramo na neki način da posegnemo za saznanjima iz naše novije historije tokom 20. stoljeća. Onoga što se dešavalo, ne samo potkraj druge jugoslavenske države od 1990. do 1992. nego, također, i šire u sklopu ukupnih nacionalno-političkih odnosa i u prvoj i u drugoj jugoslavenskoj državi, da bismo mogli određene kontinuitete i u nacionalnim politikama odnosno politikama nacionalnih elita prepoznati i na temelju toga stvarati određene relevantne sudove o današnjim izazovima sa kojim se suočava država Bosna i Hercegovina“ istakao je profesor Jahić.
Historija nam je neophodna jer bez nje ne možemo cjelovito sagledati aktuelne odnose u Bosni i Hercegovini, naglasio je prof. Jahić.
Nevolja je u tome što je često taj historiografski diskurs za širu društvenu zajednicu isuviše složen, kompleksan, možda nedovoljno približen širim slojevima stanovništva i društva. Oni se onda, vrlo često, jednostavno vežu za neke uproštene, pojednostavljene narative koji su često političko-ideološki obojeni i na osnovu toga stvaraju predstave koje su u osnovi iskrivljene, a tiču se vrlo relevantnih činjenica koje se odnose, kako na prošlost, tako i na sadašnjost u kojoj živimo“ upozorava profesor Jahić.

Osim predavanja, obilježavanje državnog praznika obogaćeno je i prigodnim muzičkim kompozicijama u izvedbi učenica Srednje muzičke škole "Čestmir Mirko Dušek" i Male škole muzike "Talenti": Aide Rešidbegović, Tamare Sulejmanović i Nedžle Kunić, u pratnji mr. Sarah Skopljak i mr. Maide Habibović.
Predavanju su prisustvovali učenici i nastavnici historije gimnazija "Ismet Mujezinović" i "Meša Selimović", te osnovnih škola KŠC "Sveti Franjo", "Jala", "Centar", "Pazar" i "Novi Grad", te studenti i kolege sa Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Tuzli i drugi gosti.
Video prilog pogledajte ovdje.

28. 02. 2023.
>
>
>
>
>