Aktuelnosti na Odsjeku za historiju

Historija Bosne i Hercegovine I-VI: promocija

U organizaciji Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu, 28. 2. 2024. godine održana je promocija edicije Historija Bosne i Hercegovine u šest tomova. Promocija izdanja održana je povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u prostorijama Filozofskog fakulteta.


Opširnije

28. 02. 2024.

Izložba "Modrac" Muzeju Istočne Bosne

U organizaciji Muzeja istočne Bosne Tuzla i Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, danas je u Biološkoj zbirci u Tuzli otvorena izložba "Modrac", autora mr. sc. Kasima Memića i našeg alumniste dr. sc. Semira Hadžimusića.
Izložba kroz historijsku štampu i fotografije prati razvojni put i karakteristike jezera Modrac, od početka gradnje brane i punjenja hidroakumulacije u periodu 1957-1964. godine te prvim godinama novog krajolika.


Opširnije

21. 12. 2023.

Tragovi (biseri vjerske arhitekture u Bosni i Hercegovini)

U Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković (Franjevački samostan sv. Petra i Pavla) u Tuzli, otvorena je deveta samostalna izložba fotografija Tragovi (biseri vjerske arhitekture u Bosni i Hercegovini), autora Samira Zahirovića.
Organizatori izložbe su HKD Napredak - Glavna podružnica Tuzla i franjevački samostan. Predsjednik HKD za Tuzlu je naš alumnista Ivica Kovačević, a predsjednik Društva, također je naš alumnista, doc. dr. Nikola Čiča.
Izložbi su prisustvovali studenti Damir Grabovac i Tarik Softić, te voditeljica Odsjeka za historiju, prof. dr. Mersiha Imamović.


Opširnije

12. 12. 2023.

Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U petak, 24. novembra 2023. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli obilježen je Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Obilježavanje je organizovao Odsjek za historiju prigodnim predavanjem akademika prof. dr. Husnije Kamberovića, te muzičkim izvedbama profesorica i učenika Srednje muzičke škole "Čestmir Mirko Dušek" Tuzla.
Obilježavanju Dana državnosti prisustvovali su učenici KŠC "Sveti Franjo" Tuzla, Behram-begove medrese, Richmond Park Schools, Gimnazije "Ismet Mujezinović" i Gimnazije "Meša Selimović", studenti i nastavnici Filozofskog fakulteta u Tuzli, predstavnici Univerziteta u Tuzli i drugi gosti.
Programom je moderirala Amira Banjić, bachelor bosanskog jezika i književnosti.


Opširnije

24. 11. 2023.

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U utorak, 28. februara 2023. godine, u organizaciji našeg Odsjeka prigodnim sadržajima obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Ovim povodom predavanje na temu "Zašto nam je važna historija? Bosne i Hercegovina u suton prve i druge jugoslavenske države" održao je prof. dr. Adnan Jahić.
Osim predavanja, obilježavanje državnog praznika obogaćeno je i prigodnim muzičkim kompozicijama u izvedbi učenica Srednje muzičke škole "Čestmir Mirko Dušek" i Male škole muzike "Talenti": Aide Rešidbegović, Tamare Sulejmanović i Nedžle Kunić, u pratnji mr. Sarah Skopljak i mr. Maide Habibović.


Opširnije

28. 2. 2023.

Sastanak nastavnog osoblja i članova Udruženja Zračni most

Danas je u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli upriličen sastanak između nastavnog osoblja Odsjeka za historiju i Udruženja zrakoplovaca “Zračni most”. Sastanku su prisustvovali: doc. dr. Mersiha Imamović, voditeljica Odsjeka, prof dr. Sead Selimović i prof. dr. Adnan Jahić, te članovi Udruženja: Izudin Maleškić, predsjednik, Mujo Mušić i prof. dr. Semir Ahmetbegović.
Na istom je bilo riječi o istraživanju zrakoplovstva u okviru Armije Republike Bosne i Hercegovine koje je dalo značajan doprinos u odbrani države (1992–1995), a do danas ova problematika nije dovoljno rasvijetljena. Također, govorilo se i o organiziranju okruglog stola krajem aprila 2023. godine, u saradnji sa Odsjekom za historiju.
Zahvaljujemo se članovima Udruženja na ukazanom povjerenju i pokazanom razumijevanju za profesionalnu historiju.14. 2. 2023.

Objavljen sedmi broj časopisa Historijska misao

U sedmom broju časopisa Historijska misao objavljujemo šest članaka koji predstavljaju rezultate istraživanja različitih historijskih pitanja. Pored vrijednih naučnih priloga, tu su i dva prikaza najnovijih publikacija, te in memoriam istaknutoj historičarki Desanki Kovačević-Kojić.
Časopis Historijska misao 7, za 2021. godinu, izlazi 2022. godine. To ne bi bilo moguće bez naših vrijednih saradnika: autora, recenzenata, tehničkog urednika, članova Redakcije, te Sanje Dukić iz Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“, kojima se ovom prilikom zahvaljujem. Posebnu zahvalnost dugujem cijenjenoj direktorici italijanske nevladine organizacije CISP, Jasmini Ovčini, uz čiju finansijsku podršku je i štampan ovaj broj.

Opširnije

30. 12. 2022.

Prof. dr. Adnan Jahić na okruglom stolu: 110 godina od rođenja Husein-ef. Đoze

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organizirao okrugli sto povodom 110 godina od rođenja Husein-ef. Đoze.
Okruglom stolu prisustvuju reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice dr. Dževad Hodžić, predsjednik Organizacionog odbora akademik Enes Karić, muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus, kao i brojni drugi gosti.
"- Danas se osvrćemo na život i djelo velikana islamske misli i prakse, utemeljitelja našeg modernog islamskog mišljenja i naših obrazovnih institucija," rekao je reisul-ulema, dodavši: "Pružio je veliki doprinos vjerskom educiranju muslimana. Bio je alim i mislilac, ali je održavao i neposrednu vezu s džematima i džematlijama. Zaslužan je za vjersko-prosvjetno organiziranje i obrazovanje naših imama, za pokretanje Preporoda, za omladinsku tribinu u Carevoj džamiji, za Takvim i Glasnik. On je najzaslužniji za teorijsko šerijatsko-pravno i institucionalno utemeljenje koncepcije i organizacije prikupljanja zekata i sadekatul-fitra, koju i danas, uz neznatne modifikacije, primjenjujemo."

Opširnije

20. 12. 2022.

Promocija izdanja Instituta za historiju UNSA

Na Filozofskom fakultetu danas je održana promocija izdanja Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu objavljenih tokom 2021. godine.
Riječ je o promociji šest monografija iz različitih perioda bosanskohercegovačke historije:
1. Enes Dedić, Bosansko Kraljevstvo i Srpska despotovina (1402-1459)
2. Kemal Bašić, Zvornički sandžak u XVII stoljeću
3. Hana Younis, Biti kadija u kršćanskom carstvu: rad i osoblje šerijatskih sudova u Bosni i Hercegovini (1878-1914).
4. Muhamed Nametak, Bankarstvo Bosne i Hercegovine u periodu austrougarske uprave: Privilegovana Zemaljska banka za Bosnu i Hercegovinu na prekretnici.
5. Sonja Dujmović, Pod državnim okriljem. Istorija djetinjstva u Bosni i Hercegovini 1878-1941.
6. Dženita Sarač-Rujanac, Branko Mikulić - politička biografija (1965-1989).

Opširnije

12. 12. 2022.

Najava promocije izdanja Instituta za historiju UNSA

Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu organizuju promociju novih izdanja Instituta:
1. Enes Dedić, Bosansko Kraljevstvo i Srpska despotovina (1402-1459)
2. Kemal Bašić, Zvornički sandžak u XVII stoljeću
3. Hana Younis, Biti kadija u kršćanskom carstvu: rad i osoblje šerijatskih sudova u Bosni i Hercegovini (1878-1914).
4. Muhamed Nametak, Bankarstvo Bosne i Hercegovine u periodu austrougarske uprave: Privilegovana Zemaljska banka za Bosnu i Hercegovinu na prekretnici.
5. Sonja Dujmović, Pod državnim okriljem. Istorija djetinjstva u Bosni i Hercegovini 1878-1941.
6. Dženita Sarač-Rujanac, Branko Mikulić - politička biografija (1965-1989).

Promocija navedenih izdanja održat će se 12.12.2022. godine u 12:00 sati, u biblioteci Filozofskog fakulteta u Tuzli. Dobro nam došli!

Predavanje doc. dr. Dženana Dautovića povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine


Danas je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a u organizaciji Odsjeka za historiju, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine održano prigodno predavanje doc. dr. Dženana Dautovića na temu „Srednjovjekovno bosansko vladanie i moderna bosanska država. Dijalog kontinuiteta i diskontinuiteta.“

Prisutnima su se obratile dekanica Filozofskog fakulteta, prof. dr. Nihada Delibegović Džanić i voditeljica Odsjeka za historiju, doc. dr. Mersiha Imamović, dok je program moderirala studentica drugog ciklusa studija na našem odsjeku, Nermina Bikić, BA.
Predavanju su prisustvovali učenici Katoličkog školskog centra "Sveti Franjo" Tuzla, Gimnazije "Ismet Mujezinović" i Gimnazije "Meša Selimović" Tuzla, sa svojim nastavnicima Ivicom Kovačevićem, Nedžadom Aljićem i Almom Berbić, studenti i osoblje Odsjeka za historiju, Odsjeka socijalni rad i Odsjeka turski jezik i književnost.


Opširnije

24. 11. 2022.

Prof. dr. Adnan Jahić na promociji knjige Amira Duranovića


Prof. dr. Adnan Jahić, profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli, bio je promotor knjige "Islamska zajednica u jugoslovenskom socijalizmu" autora Amira Duranovića.
Promocija knjige održana je u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu.
Kako je naveo autor, knjiga predstavlja rezultat dugogodišnjih istraživanja o mjestu i ulozi Islamske zajednice u društveno-političkom životu u Bosni i Hercegovini u jugoslavenskom kontekstu od sredine 50-ih do sredine 70-ih 20-og stoljeća.

- To je vrijeme kada se Jugoslavija transformirala. Unutar jednog takvog konteksta, mene kao autora je zanimalo kako se pozicionirala Islamska zajednica, ali i kako su se promjene reflektirale na odnose države i Islamske zajednice - kazao je autor Duranović.


Opširnije

24. 11. 2022.

Najava: obilježavanje Dana državnosti na Filozofskom fakultetu


Dana 24.11.2022. godine, Odsjek za historiju organizuje obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine.
Dan državnosti bit će obilježen predavanjem doc. dr. Dženana Dautovića „Srednjovjekovno bosansko vladanie i moderna bosanska država. Dijalog kontinuiteta i diskontinuiteta.“

Početak obilježavanja Dana državnosti planiran je za 12:00 sati.

18. 11. 2022.

Stručna posjeta Brčkom i Tolisi


Dana 11. novembra 2022. godine, studenti i voditeljica Odsjeka za historiju doc. dr. Mersiha Imamović organizirali su stručnu posjetu Brčko distriktu i Tolisi. U Brčkom su posjetili Preporod (u zgradi Islahijeta, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine), čiju zapaženu djelatnost je predstavio uposlenik ove kuće Edin Jašarević, a potom Muzej Brčko distrikta, u kojem su imali priliku pogledati predivnu izložbu „Od sjemena do sofre“. Izložbu je predstavila kustosica Enida Murselović. S arhivskom djelatnošću Arhiva Brčko distrikta, studente je upoznao direktor Ćazim Suljević, a s kolegicom Zagorkom Ostojić su obišli i bogati depo ove ustanove. U pratnji direktora uputili su se k fondaciji „Legat kuća Ekmečić“ u kojoj se nalazi bogata umjetnička i književna ostavština porodice Ekmečić. U samom centru grada je i prekrasna Vijećnica (nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine), koju su studenti imali priliku vidjeti.

Opširnije
13. 11. 2022.

Učešće naših studentica u projektu Root of the future-ROOF


Naše studentice drugog ciklusa studija Odsjeka za historiju, Nermina Bikić i Amina Parlić, proteklih dana su u organizaciji CISP-a, u okviru projekta "Root of the future-ROOF" učestvovale u posjeti lokalitetima kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Projekat je realizovan kroz tri posjete. Tom prilikom su, zajedno sa mladima iz Kneževa i Trebinja posjetile Konjuh, Nevesinje, Stolac, Trebinje, Jablanicu, Tomislavgrad, Posušje i Konjic. Na svim lokalitetima su održana prigodna predavanja, a akcenat je stavljen na nekropole stećaka rasprostranjene u ovim dijelovima naše države. Zahvaljujemo se CISP-u, na čelu sa direktoricom Jasminom Ovčina na ovom izvrsnom projektu i cjelokupnoj organizaciji.

25. 10. 2022.

Naše studentice u Maroku (Erasmus+)

Početkom ove godine održan je osmodnevni Erasmus+ projekat pod nazivom Culture and civilizacion synthesis. Pomenuti projekat realizovan je u Maroku, tokom kojeg su naše studentice drugog ciklusa Nermina Bikić i Amina Parlić imale priliku da upoznaju tradiciju i kulturno-historijska naslijeđa ove države kroz posjetu gradovima Fesu, Marakeşu, Larachi, Tangieru, Rabatu i Casablanci.


Opširnije

24. 01. 2023.

Objavljena knjiga prof. dr. Seada Selimovića


U izdanju Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla obavljena je knjiga prof. dr. Seada Selimovića “UBIJENI I PROTJERANI: Promjene u etničkoj strukturi Bosanskog podrinja od 1991. do 2013. godine pod uticajem rata protiv Bosne i Hercegovine”, Tuzla 2022, 446 str.
U ovoj knjizi se pod pojmom „Bosansko podrinje“ podrazumjeva područje općina Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Srebrenica, Rogatica, Čajniče, Goražde, Višegrad i Foča. Cilj ove knjige je da prikaže i objasni promjene u etničkoj strukturi stanovništva Bosanskog podrinja u periodu 1991-2013, koje su se desile pod utjecajem rata protiv Republike Bosne i Hercegovine i počinjenih ratnih zločina.
Bosansko podrinje je tipičan primjer kako se ratom, ubistvima, protjerivanjem, silovanjem, zastrašivanjem, odvođenjem u logore, prisilnom mobilizacijom, rušenjem i drugim sredstvima može, drastično promijeniti etnička struktura stanovništva jedne regije. Svakako, ne treba zanemariti ni druge uzroke smanjena broja Bošnjaka u Bosanskom podrinju kao što su sigurnosna situacija, ekonomski položaj, obrazovanje, putna i druga infrastruktura itd.

11. 9. 2022.

Više o knjizi

Naše studentice u Turskoj (Erasmus+)

Tokom Erasmus+ projekta Hands Unite in a Folk Dance, Civilizations Unite in the Heart, koji je održan u Istanbulu od 18. do 26. 2. 2022, učesnici iz Albanije, Turske, Maroka i Bosne i Hercegovine predstavili su svoje tradicionalne običaje, plesove ako i lokalne specijalitete.
U projektu su učestvovale studentice drugog ciklusa studija na Odsjeku za historiju, Amina Parlić i Nermina Bikić.


Opširnije

27. 02. 2022.